Quantcast
Channel: » Gotland Runt
Viewing all 191 articles
Browse latest View live

• ÅFOR | Tisdag 14:50

$
0
0

En liten kort eftermiddagsrapport.

Vinden är sydvästlig, 6-8 meter runt Gotland och lite mer vid Almagrundet. Lite tråkigt kan man tycka som åskådare när det i princip är bara att segla rakt fram mot nästa märke. Det är intressantare om det är kryss, läns eller lätta vindar för då händer det mer.

Några fler båtar har gått i mål. I ORC A har Blixt, Wolfpack och Progressiva gått i mål och de ligger placerade i nämnd ordning. Esimit Europa hade mot dessa inte en chans utan ligger sex timmar bakom på korrigerad tid.
På banan jagar närmast tyska Haspa Hamburg och DataCom. Båda är just nu (14:43) vid Almagrundet. DataCom kommer att knipa ledningen med ungefär fyra timmar. Haspa Hamburg som smugit med lite i skymundan ser ut att gå in på andra plats just nu, till Cramo Sailing Team dyker upp om ett par timmar.

I Classic har fyra båtar gått i mål och ser ut att ha spurtat bra. SK 95:orna Kerma och Gerdny ligger tvåa och trea just nu. Bakom, vid Alma har Ballad dykt om och har chans på segern.

SRS B tänkte jag bara nämna att ett femtontal båtar passerat vid Östergarn och Xperia har inte rapporterat, men bör ligga trea eller fyra. Blå’s leder klart och Shogun (Mumm 36) är tvåa. Vid rundningen var Xanthippe (Baltic 43) trea. X-119 Harriet saknar också rapportering och bör vara med i kampen om tredjeplatsen.


• ÅFOR | Tisdagkväll

$
0
0

Tisdagkväll och utanför mitt fönster i Trosa skiner solen och det blåser rätt friskt. Av det jag sett från banan är det samma fina seglarväder där ute.
Det blåser mellan fem och tio meter just nu, sydvästligt. Mer längre norrut på banan. Jag tror det kommer att fortsätta blåsa fram mot natten. Tidigt under onsdagen avtar vinden.

22 båtar har i skrivande stund gått i mål i Sandhamn. Huvuddelen av flottan befinner sig från Gotska Sandön ner mot Hoburgen. Några eftersläntare finns fortfarande på västsidan av Gotland och de båtarna lär inte hinna hem till regattafesten.
Ytterligare ett antal båtar har brutit. Bland annat antar jag att Serendip (Prima 38) med Per och Björn Lindforss har brutit då de just gick genom Fårösund.

Sedan kan jag påminna om att racet seglas igentligen i två etapper. Etapp ett är från Stockholm till Sandhamn, och etapp två är från Sandhamn runt Gotland tillbaks till Sandhamn. Klockan nollades när båtarna passerade Skanskobb utanför Sandhamn och när båtarna går i mål vid Sandhamn räknas resultaten från de båda etapperna ihop genom att man tar placeringen från etapp två plus 10% av placeringen på etapp ett. Krångligt? Ja, inte speciellt publikvänligt, även om de där 10% från etapp ett oftast inte påverkar resultatet.

Då tar vi genom gången av klasserna då.
Classic
Här har alla precis nu gått i mål. Elske blev sista classic-båt in till Sandhamn.
Anitra med Henrik Kahm som skeppare vinner före Christer Sahléns Ballad. Trea blir Refanut med Fredrik Wallenberg. Skårgårdskryssarna, 95:orna som var i täten vid Visby hängde inte med på undanvinden hem.

ORC A
Här är det klart att DataCom vinner före Cramo med Björn Österberg. Överaskande för mig så blir troligen tyska Haspa Hamburg trea. De brukar alltid hamna bland de sista. Några båtar är kvar på banan och både Avantime (Finn-Flyer 42) och 4tyOne (Dehler 41) har en liten chans på tredjeplats.
Den stora Esimit Europa får nog finna sig i att bli sist. De fick helt enkelt inte så mycket nytta av den ökande vinden idag då de var i mål tidigt i morse.

ORC B
Här har västkustseglarna på Salona 37an Feelgood kopplat greppet. Vid Fårö leder de med 18 minuter före Absolute Blue. Täten har cirka 40 distans kvar till mål och målgång blir nån timme efter midnatt. First 40:orna Karukera och Teknova samt estniska Reval Cafe (Salona 38) kämpar om pallplatserna.

ORC C
Här har första båt Arken Zoo (First 36.7) ett par timmar kvar till Gotska Sandön. Estniska Silva (First 36.7) saknas på kartan just nu men bör ligga nån halvtimme bakom. La Dolce Vita (Finngulf 33) och Norrköpingsbåten Perfect Excuse (X-362) är med i kampen om pallplatserna.

SRS A
Här gick ju Hugo Boss i mål tidigt idag och ytterligare tre stora båtar är i mål. Men ingen förutom Boss lär ha en chans på toppen. Ute på havet stormar Pac-Man (B&R 38) fram i 15 knop. Pac man som låg tvåa vid Gotska Sandön efter Perfekt (Aspect 40) lär ha en god chans på segern. Farr 30:orna borde gå bra också med frisk vind akterifrån. Trist nog är det många av dem som försvunnit från kartan. Matrisen och s/y Maskinen borde vara de Farr 30 som ligger bäst till. Det är hela 13 båtar i denna klass som har försvunnit från trackingen. Strömproblem? Kontaktproblem? Kan ju vara så att nån stängt av AIS-sändaren också för aatt ”göma” sig för motståndarna. Det är dock inte tillåtet, men svårt att bevisa.

SRS B
Blå’s (Luffe 40) och Shogun (Mumm 36) ångar på i täten. Just nu håller båda över 10 knop i fart. Xperia hänger inte med alls i farterna. Finska Baltic 43:an Xanthippe innehar tredjeplatsen vid Sandön där de precis har passerat. Xperia ligger strax bakom och bör då hålla fjärde plats, men jag tror avståndet upp är för långt. Xanthippe är större och har mer segel, och så länge det blåser friskt går de fortare än Xperia.
Shogun tappade fart norr om Fårö. Xanthippe gick förbi, men Shogun återtog sin andraplats efter några timmar.
Håller de samma fart som nu in i mål så når de Sandhamn strax efter midnatt.
Även här saknas många på trackingen, men just nu finns alla tätbåtar synliga i alla fall.

SRS C
Här har Lilla Team Räknäs, tävlingens minsta båt, tagit ledningen när du just rundat vid Hoburgen. Vid Östergarn leder TimeOut (Diva 35) Södertäljebåten Daiquiri (Compis 36) har synts långt fram på trackingen, men har inte rapporterat passering av Östergarn. Några av de större i klassen har passerat Fårö och styr mot Sandön. Fältet är ordentligt utdraget så resultaten kan ändras snabbt.
Förutom de nämnda är Trixie (X-332) med och slåss om en tätplats.
Trosabåten Rabalder håller sig runt tolfte plats.

SRS DH A
Doublehandseglarna slåss stenhårt om minutrarna. Vid Östergarn har Nautiska Racing (Diva 39) tagit ledningen med fem minuter före Tjaba (Xp33). Finska Lilyan (HP 1030) är klar trea. She Devil (Valicelli 42) och Spirit (Baltic 50) som är betydligt större ligger också betydligt närmare mål. Börjar vinden avta efter att de gått i mål kan de klättra i resultatet.
Serendip ser ut att ha brutit då de just gick genom Fårösund.

SRS DH B
Funny har enligt resultatlistan tagit ledningen vid Östergarn. Den tidigare ledaren, Tess (Sweline 36) har inte rapporterat rundning, men jag tror de är före fortfarande. Västeråsbåten Mithril skuggar bara 15 minuter bakom. Cloud Nine (Dynamic 3000) ska nog räknas med i kampen också. Paxton (Pacer 27) har inte synts till på länge. Inga rundningsrapporter och borta från AIS i nio timmar. Paxton kan gå riktigt fort på undanvinden så bäst att räkna med den också.
Sista båten i fältet ligger i höjd med Karlsöarna just nu. Då är det låångt kvar.

• ÅFOR | Onsdag morgon

$
0
0

Onsdag morgon och jag har sovit hårt under natten. Dax för en genom gång av vad som hänt sedan i går kväll.

Solen skiner över Sandhamn och det blåser fortfarande, även om vindarna avtagit ordentligt från gårdagen. Enligt observationerna är det runt tre fyra meter per sekund från sydväst. Känns som en rätt skön målgångsdag för ÅF Offshore Race. På Facebook och diverse hemsidor har jag sett en hel del fina bilder på nattsegling, soluppgångar och annat skönt.

Lite dramatik utspelade sig under natten då X-35:an Cupole Racing (Escape) skulle ta ner spinnakern. Det gick inte bättre än att de broachade ordentligt och blev liggande på sidan tills man lyckades lossa kicken och få ner spinnakern. Två man fick ett ofrivilligt dopp i Östersjön. Antar att de hade livlinor på sig.

Skrev i går kväll att Prima 38 Serendip i klass SRS DH A troligen brutit för de sågs i Fårösund. De finns dock med på rundningsrapporteringen vid Sandön samt Alma. Och det borde de inte göra om de brutit tävlingen. Banan går dock öster om Fårö.
Sedan måste jag säga att det är ovanligt mycket ”fel” i rundningsrapporterna. Uteblivan rapporter av olika anledningar. Fel tider, och så vidare. Just nu står Dehler 29 Funny som ledare i sin klass vid Alma. Klickar man in och kollar tiden så ser man att rundningstid är klockan elva (cirka) på tisdagen. Jo visst…De har nyss passerat Sandön vet jag. Visst kan det bli fel i bland. Men det är inte bra när var och varannan båt saknas på rundningsrapporterna. Jag har sett på många bloggar rapporter om problem att få kontakt med Stockholm Radio. Ska inte de finnas tillgängliga 100%?.

Så till morgonens klassgenomgång.

Classic
Resultat >>>

ORC A
Här har nu alla gått i mål, och som jag anade i gårkväll skulle 4tyOne (Dehler 41) och Avantime (Finn-flyer 42) ha en chans på tredjeplatsen. 4tyOne tog bronsplatsen medan Avantime fick nöja sig med fjärdeplats. Och den stora ”stjärnan” Esimit Europa blev sist. Så kan det gå. Favoriterna höll annars rätt bra i denna klass genom DataComs seger och att Cramo Sailing blev tvåa. De snabbare båtarna missgynnades lite av de ökande vindarna under tisdagen.
Resultat >>>

ORC B
Även här har de flesta gått i mål under natten och tävlingen är avgjord. Salona 37 Feelgood, Hjuviks BK, med Martin Nilsson som skeppare vinner före Absolute Blue, First 40.7. Det blev sedan mycket hårt om tredjeplatsen mellan de två First 40:orna Teknova och Karukera. Mindre än två minuter skiljde dem åt efter korrigerad tid.
Några båtar är här kvar på banan. Aida, First 40.7 med Lennart Evrell kan möjligen nå sjätteplatsen om inte vinden dör helt nu på morgonen.

ORC C
Här är vi inne i avgörandet just nu. Arken Zoo, First 36.7 är i mål och vinner troligen ganska säkert. Estniska Silva är också i mål, men listan är ännu inte uppdaterad med deras måltid. De borde gå i som tvåa. Sedan är även La Dolc Vita, Finngulf 33, på väg in mot mål och tar med all sannolikhet tredjeplatsen. Det finns dock några mindre båtar ute på banan som kan hota topp-tre. Främst Emira, Dufour 34 och finska X-332 My Way. Avstånden är små och en vindpust kan göra mycket skillnad här.
Uppdaterat: Silva och La Dolce Vita är i mål som tvåa och trea. Emira och My Way har fortfarande chansen att bli trea. Men just nu går det långsamt där ute.

SRS A
Här är det klart. Bergström-Ridder 38:an Pac Man surfade på de friska undanvindarna upp till segern. Inte helt oväntat med tanke på vindriktning under racet. Tvåa blev Farr 30 Matrisen och trea Aspect 40 Perfect. Noterbart är att sju av nio Farr 30 är bland de elva bästa. Inte helt oväntat. Det är riktigt duktia seglare i dessa båtar och vädret passade väll som hand i handsken med lätt motvind och sedan rätt frisk undanvind.
Oaxenbåten Styv (Aspect 40) står ännu inte upptagen på slutresultatet, men de är i mål. 00.21 gick de över mållinjen. 21:a blir de.

SRS B
först ser jag att Xperia fått rundningsresultat vid Visby som etta. Felräknat…De ska vara femma där, eller trea igentligen då två båtar troligen till har fel tider där. Efter Visby hände inte så mycket. X-119 Harriet passerade Xperia, liksom Baltic 43 Xanthippe och Xperia slutar femma vilket ju är riktigt bra.
Storfavoriten Blå’s, Luffe 40 vinner före Mumm 36 Shogun. Xanthippe anade jag skulle kunna placera sig högt upp, men jag trodde nog de skulle behöva mer vind. Baltic 43:an har dock en rätt maffig spinnaker på 158 kvadrat mot Xperias 92.
Kan också nämna att Gravad Lax, X-119 med Trosa-seglaren Therese Antman ombord slutar på 15 plats.
Många båtar är kvar på banan, men ingen lär komma in på en högre placering.

SRS C
Här är tävlingen på upploppet kan man säga. Och rundningstiderna vid Sandön och Alma är lite oklara. Södertäljebåten Daiquiri, Compis 363 med Gunnar Frostell ska gå i mål precis nu. Och de kan segla mot segern.
Bakom jagar X-362 Valkyria som dock ser ut att vara på behörigt avstånd. X-332 Trixie är längre ut på havet och har några timmar på sig att öka farten. Linjett 32 Felicia är rapporterad tvåa vid Gotska Sandön. Det stämmer inte tror jag.
Wasa 55 Vindile har seglat fort på ”hemvägen” och kan möjligen nå ett pallplats. Även Trosabåten Rabalder, Dehler 34 DD, har seglat upp sig, men jag tror inte de kan ta en plats på pallen.
Bakom lurar ett gäng små båtar som har långt kvar, och om vinden ökar en aning så kan Team Räknäs eller Scampin Boj-Boj kanske ställa till det.
Uppdaterat: Valkyria och Vindile har gått i mål som etta och tvåa. Daiquiri är i mål när som helst och Trixie har en bit kvar. Båda har goda chanser att slå Valkyria.

SRS DH A
Shorthanded-seglarna har kämpat på. Men förhållandena har väl varit rätt bra för tvåmanssegling. I denna klass är det en del b åtar kvar på banan, men topp-placeringarna är klara. Anna Drougge och Martin Angsell vinner med Xp33:an. Nautiska Sailing (eg. Silverfågel) Diva 39 blir tvåa och finska Lilyan, HP 1030 blir trea.

SRS DH B
I den ”lilla” shorthanded-klassen har Luleå-båten Tess gått i mål. Dock är det en mycket jämn kamp med Clud Nine, Dynamic 3000 som fortfarande är på banan. Dehler 29 Funny står som ledare vid Alma, vilket inte stämmer. De har många timmar kvar dit och tar troligen fjärdeplatsen. Mithril ser ut att bli trea.

• ÅFOR | Onsdag 14:00

$
0
0

Nu har det blivit struligt….Vem vann igentligen? Kort förklaring till alla läsare: ÅF Offshore Race är en tävling som igentligen består av två etapper. Stockholm till Sandhamn och Sandhamn runt Gotland tillbaks till Sandhamn. När båtarna passerar Skanskobb utanför Sandhamn nollas klockor och resultat och när båtarna sedan passerar de olika rundningsmärkena är det resultatet på etapp två som ses. När båtarna sedan gick i mål borde resultatet från etapp ett räknats in direkt. Eller ännu bättre så skulle det legat inne när båtarna gav sig ut på etapp 2. Nu lyckades även jag, som faktiskt hade koll, ändå vilseleda några. Resultat för etapp ett ska räknas in som 10% av resultatet.

Så här: Om en båt kommer sjua på etapp 1 och femma på etapp två så räknar man ihop 0,7+5=5,7
Om båt två kommer 22 på etapp ett och trea på etapp två så blir det: 2,2+4=6,2 och båt två hamnar då efter båt ett.

Nu har resultatlistorna räknats om. Men…det har medfört att båtar som ännu inte är i mål på etapp två ligger före båtar som är i mål. Ännu krångligare.
Själv tycker jag att man kör allt som ett race med start i Stockholm och mål efter hela varvet i Sandhamn. Enklare för åskådarna, och även seglarna. Dessutom blir det nästan samma resultat ändå.

Här kommer nu en uppdatering av klasserna.
Classic
Inga nyheter

ORC A
Endast nån enstaka ändring längre bak i resultatet.

ORC B
Samma som ovan..

ORC C
Här är det ändrat, men jag tror det är fel. Först och främst så i skrivande stund är Vinga med högt upp i listan trots att hon inte är i mål ännu.
Längre ner i listan borde, om jag räknar rätt, Amarone ligga före Bianco. Amarone är för övrigt ÅF-chefen….

SRS A
Här händer det saker.
Matrisen vinner i stället för Pac Man. Svea Svall är inte i mål och ska bort…
Happyyachting trea, Orca fyra. Perfect blir femma.
Cest La Vie har åkt ner långt…kan de ha fått något straff efter nån protest?

SRS B
Blå’s, Shogun och Xanthippe som jag skrivit förr, men Xperia hamnar efter IT Advisor och Imperiet.

SRS C
Här ser det rätt rörigt ut…många båtar som inte är i mål och som därmed tydligen har poäng efter sin placering på etapp ett.
Trixie ser ut att leda av de som är i mål i alla fall. Daiquiri blir som bäst tvåa. Valkyria trea.

SRS DH A
Här är det så få båtar så det blir inga ändringar. Serendip har nu plockats ner som DNF efter sin genväg i Fårösund.

SRS DH B
Här är det heller inga ändringar. Men flera båtar är dock på annan fortfarande.

Om jag räknar rätt är det 33 båtar kvar på banan, och sist i spåret är Hallberg rassy 39 Modesty som är halvvägs mellan Hoburgen och Östergarn. Beräknad målgång på lördag. Då är det tomt i Sandhamn…

www.ksss.se för mer resultat >>>

• ÅFOR | Tävlingen är över, nästan

$
0
0

Nu på torsdag morgon är fortfarande en del båtar ute på banan. Tyvärr har jag inte helt koll på vilka då KSSS funktionärer troligen är trötta efter regattafesten.
Jag tror att det bara är den tyska Mamba 36:an Caramell kvar på banan. Men resultatlistan är inte uppdaterad på flera timmar. Team Räknäs gick i mål 4:41 och de är fortfarande inte bokförda i resultatlistan. Själv tycker jag att racet pågår för fullt till sista båt är i mål. Föresten, Team Räknäs, fick n i nån gulaschsoppa? Ja, det är ju sagt att alla ska få soppa i Sandhamn efter målgång. Team Räknäs Twittrade nån timme efter sin målgång, ”var är gulaschsoppan”. Troligen hade soppserveringen packat ihop.

En ändring har det blivit på prisplats sedan jag skrev senast i går eftermiddag. Det är Scampin Boj-Boj som kom i mål vid femtiden i gårkväll och knep tredjeplatsen i SRS B före X-362 Valkyria. Därmed vinner X-332 Trixie före Compis 363 Daiquiri och Scampi Boj-Boj.

I SRS DH B vinner Cloud Nine, Dynamic 3000 före Tess, SweLine 36. Mithril blir trea och Södertälje/Trosa-båten Funny slutar fyra. Paxton, Pacer 27 som seglat i ”stealth mode” hela racet gick tydligen in på femte plats.

Då är årets race i princip över. Caramell väntas i mål strax efter lunch och är då troligen sista båt sedan Hallberg Rassyn Modesty brutit i natt.

Lite funderingar. Stockholm och publikvänlighet i all ära. Det är kul att se båtarna starta i stan. Men var va de där 100 000 åskådarna som KSSS skrev att det va? 10000 kanske. På Fjällgatan där jag stog var det mest utländska turister som just råkat kliva av sin buss och ville bli fotograferade med Stockholm i bakgrunden. De brydde sig inte nämnvärt om att det vimlade av segel på fjärden. Och många svenskar som råkade komma förbi visste inte ens vad som pågick. Nedanför på Stadsgårdskajen var det knappt mer folk än valigt. Det va mycket mer folk förra året, och då var jag ändå uppe på lördagen.

Och så det här med att tävlingen seglas i två etapper? Måste det vara så? Ta tid från start till mål. I bland blir då skärgårdsdelen mer avgörande, som i år. I bland mindre, som förra året. Det är inte publik- och åskådarvänligt att ha det som nu.
Sedan har vi det där med att följa båtarna på nätet. Väldigt många rundningsrapporter har i år varit fel eller uteblivit. Många AIS:er försvinner från positionskartan, för många. Då går det inte att ha koll på racet.
Det är ju bra med snabba uppdateringar av resultat på hemsidan, men om ingen förstår sig på listorna och poängberäkningarna så spelar det inte så stor roll. Jag tycker ”Just nu”-resultatlistan var bra. Speciellt den avancerade varianten. Men det behövs en förklaring till den så vanligt folk fattar varför en båt ligger på en plats på en lista och på en annan plats på en annan lista.

Nu är det för övrigt snart fyra timmar sedan Räknäs gick i mål och reultatlistan är inte uppdaterad ännu.

Åter kommer under dagen med fler inlägg. Lite statistik från racet samt film från alla starter.

• ÅFOR | Deltagarstatistik

$
0
0

Här kommer så lite statistik från årets ÅF Offshore Race.

Till slut blev det 248 startande båtar. Det är en bra ökning jämfört med förra årets 216. Det är dock fortfarande färre än 2011 då det var 261. Rekordet är så vitt jag vet 470 från år 1990 och då var jag med.
Ökningen står SRS-båtarna för, kanske är det doublehanded seglarna så fixat ökningen.
36 båtar startade i doublehanded, och den klassen lär nog ha kommit för att stanna.
Totalt startade 186 båtar i SRS mot 155 året innan. Även ORC hade en ökning, från 47 till 50. De gamla klassikerna i Classic var färre än de senaste åren. Kanske beror det på att det numera finns en hel del regattor för klassiska båtar runt om i norden.

Storleken på båtarna ökar säger alla, men min statistik visar inte på någon ökning. Årets medellängd är 12,03 m och är 14 cm kortare än 2012. Även kortare än 2009 och 2010. Jämfört med 90-talet har längden dock säkert ökat en hel del.
36 båtar var i år under 10 meter och förra året var det bara 26. 2011 var det 34.

En siffra som inte betyder så mycket, antal DNF: 13, vilket är något mer än förra året.

Antalet utlänningar var fler än förra året. Men förra året gick ORC-VM senare i Finland och många valde troligen bort ÅFOR då. I år deltog 41 utländska båtar och det är det näst sämsta på de sex år jag räknat. Finländarna är fortfarande betydligt färre än tidigare år, undantaget 2012, och tyskarna är också färre än tidigare.

Tyvärr blir det färre båttyper som har flera startande. Farr 30 hade visserligen nio deltagare i år. Det är bara fyra modeller som har fem eller fler startande. X-332: 6, First 40.7: 6 och Arcona 340: 5.  2008 var det åtta båtmodeller som lockade mist fem startande.

• ÅFOR | 12 videos från starten

$
0
0

Här följer nu 12 filmer från starterna av ÅF Offshore Race. 12? Ja, start nr 12 blev det ingen film på. Och start 10 är det väldigt kort film på. Så kan det bli när det är stressigt och man trycker på fel knappar….
Lite skakigt ibland. Men så blir det med en liten kamera.
De två första filmerna roade jag mig med att lägga på lite musik också. Men i övrigt får ni stå ut med Stockholmstrafik och mina och andra personers kommentarer.

I start åtta inträffade en kollision som jag precis missade med kameran.

• ÅFOR | Sista båten i mål

$
0
0

Strax efter klockan 16 på torsdagseftermiddagen gick den Mamba 36:an Caramell över mållinjen utanför Skanskobb. 80 timmar och 35 minuter. Det blir en snittfart på måttliga 3,89 knop. 28 timmar efter vinnaren.

Esimit Europa hade nästan hunnit segla tre varv runt Gotland på samma tid.

Men varför ha bråttom. Det är skönt på sjön ;-)


• ÅFOR | Taktiken i Sandhamn

$
0
0

Redan förra året när jag såg upplägget av ÅF Offshore Race med två etapper och ett resultat baserat på poäng från de båda etapperna slog mig tanken att om man deltar i en klass med ganska få båtar har resultatet på etapp ett i princip ingen betydelse. Det innebär ju att man kan bestämma sin starttid för etapp två själv och på så vis segla i de bästa vindarna.
Inför årets race när jag såg väderprognoserna som talade om svaga vindar i början och ökande sydvästvind fram mot måndagkväll så återkom förståss tanken att, om man ser till att vara i Sandhamn lite sent så får man bättre vindar på den andra etappen som i poängberäkningen viktas högre.
Frågan är nu om ett antal av seglarna använde den strategin? Flera saker tyder på det. Att vissa båtar avsiktligt bromsade sin framfart innan de kom till Sandhamnspassagen för ”omstarten”.
Att båtar låg stilla vet jag. Att båtar tog ner segel vet jag också. Inget av det behöver dock betyda att man avsiktligt bromsat sin framfart.
Sen om det är rätt eller fel att göra på det viset låter jag vara osagt. Det är ju samma sak som i rally där man får basserar startordning på resultaten från dagen innan. Om man inte vill köra först på en oplogad väg till exempel så ser man till att köra lite långsamt första dagen för att få en bättre startpossition. Samma sak i alpint. Att starta sist i andra åket kan vara kört i en dålig bana.

Nästa år bör man, tycker jag, ta bort detta med poängberäkningen och ”omstart” utan stopp, för att få till slutresultatet. Två alternativ finns.
Antingen kör man hela racet i ett svep utan att nolla klockan i Sandhamn. Alternativ två är att ha ett riktigt mål i Sandhamn med omstart på fast tid.
Till exempel. Kör ett gemensamt race där både Inshore Race och Offshore Race kör Stockholm Sandhamn. Dagen efter är det omstart utanför Sandhamn för Offshore-seglarna. En tanke som jag såg på Blur.se (Pelle Lindell skrev) är att ha omvänd start. Då finns chansen även för de små båtarna att synas genom att komma tillbaks till Sandhamn först.
Det skulle vara rätt intressant att få se Hyundai starta 35 timmar efter Team Räknäs. Och framför allt tror jag små och lånsamma båtar som Team Räknäs skulle få en roligare segling. Seglar de bra så slipper de se konkurrenterna. Seglar de illa får de i alla fall se en massa båtar.

Att kunna vinna en segling genom att stanna båten och vänta på bättre vind tycker inte jag ska vara riktigt.

• ÅFOR 2013 Film

$
0
0

Här är en film från sommarens ÅF Offshore Race. Den sändes tidigare i år på TV4 Sport, en kanal som jag själv inte har i min TV här hemma.
Mest prat, men några minuter segling också.

2014 års ÅF Offshore Race startar för övrigt den 29 juni.

• ÅFOR | Dags för anmälan

$
0
0

Nu finns preliminär inbjudan och anmälan uppe för 2014 års Offshore Race.  Nytt för i år är att tävlingen seglas som en etapp från starten  i Stockholm, runt Gotland och till målet i Sandhamn. Möjligen kan det bli omstart i Sandhamn på vägen ut, men då stryks den första delen. Ingen konstig poängräkning och viktning av etapperna. Då slipper vi ankrande tävlingsbåtar strax innan gaten i Sandhamn. Bra det!

ÅF Offshore Race >>>

• ÅFOR | 52 anmälda

$
0
0

Det är fortfarande långt kvar till sommarens ÅF Offshore Race. Starten går i slutet på juni som vanligt, men anmälningarna har börjat trilla in. Idag den 27 februari är listan 52 båtar lång. Det är svårt att jämföra med tidigare år då anmälan öppnat mycket tidigare i år än föregående år. Intressant är att det är förhållandevis många utländska båtar anmälda. Sex tyskar finns redan på listan. 2013 kom åtta till start. Kanske är det så att de utländska besökarna är snabbare med anmälan då det krävs mer planering för långväga gäster.
På minussidan finns double handed-seglarna som endast är tre anmälda ännu. Förra året startade 36 båtar med två personers besättning. Short hand-seglandet ökar och fler tävlingar dyker upp här och där. Kanske väljer man då bort ÅFOR för något annat lite kortare och mindre kostsamt.

Här >>> samlar jag de anmälda båtarna och kompletterar med diverse statistik och siffror. Fram över kommer även deltagarnas tidigare resultat att läggas till.

ÅF Offshore Race >>>

• ÅFOR 2014 Promo

$
0
0

Det är ungefär två månader kvar till start. Anmälningarna trillar in i jämn ström, och här har KSSS publicerat en promotion-film för årets ÅF Offshore Race. …men banan är ju åt fel håll i filmen ;-)

• Sydney Hobart-vinnare till ÅFOR

$
0
0

Varuna Photo By: Rolex / Carlo Borlenghi

Drygt 130 båtar är nu anmälda till sommarens ÅF Offshore Race. En av de som nyligen tagit plats på anmälningslistan är tyska Varuna. Varuna är en Ker 51 som seglas av Jens Kellinghusen. De har deltagit i ÅF Offshore Race tidigare.
På meritlistan finns även en klasseger i senaste Sydney Hobart Race där de också slutade fyra totalt.

Annars är det ont om stora båtar på årets anmälningslista. Medellängden på årets båtar är för övrigt den kortaste sedan jag började föra statistik på deltagarna, 2009. Men det är ju långt kvar till start.

• ÅFOR | Hög tid för anmälan

$
0
0

Enligt den preliminära inbjudan som finns på KSSS hemsida är det i dag sista chansen att anmäla sig till en lägre avgift. I morgon höjs anmälningsavgiften.

I skrivande stund är det 184 anmälda båtar. Fler än förra året vid samma tidpunkt, men sista anmälningsdag låg då ett par veckor senare. Det är dock långt kvar till det antal som faktiskt startade i fjol, 248.

2014 2013
Antal % Antal %
Anmälda: 184 248
ORCi 38 20,65 50 20,16
SRS 118 64,13 150 60,48
SRS doublehanded 19 10,33 36 14,52
SRS Classic 9 4,89 12 4,84

En noterbar detalj är att medellängden på årets deltagare är 11,74 m, vilket är betydligt mindre än förra året då deltagarna häll en genomsnittslängd av 12,03 m. Det är det kortaste på många år. Var är alla långa båtar? Kanske tycker de att det är knöligt att segla genom Stockholms Skärgård.

Vanligaste båttypen i bland de anmälda är First 40.7 med åtta anmälda båtar följt av följd av lillasystern First 36.7 med sex deltagare.

För de som gillar siffror och statistik har jag här min egen sida med alla anmälda båtar på >>>


• ÅFOR | Förlängd anmälningstid

$
0
0

I dagsläget har det kommit in 227 anmälningar till ÅF Offshore Race. Det är ungefär 20 färre än förra året. Framför allt är det färre utländska båtar. Antalet utländska båtar har sjunkit drastiskt sedan tävlingen flyttade in till Stockholm.

Nu meddelar KSSS att anmälningstiden med ordinarie anmälningsavgift gäller fram till och med den 15 juni. Dessutom får alla som anmäler sig till double handed gratis Seapilot. Detta gäller förståss även de som redan är anmälda i short handed-klassen.

300 båtar är max, och detta inkluderar ÅF Inshore Race. Enligt KSSS finns det 17 platser kvar, detta borde innebära att det blir färre deltagare på ÅF Offhore Race i år.

• Gotland Runt 1987

$
0
0

Sandhamn. Tror dock bilden är från 1989

Det är nu bara en dryg vecka kvar till starten på årets ”Gotland Runt”. Tävlingen heter ju sedan ett antal år tillbaks ÅF Offshore Race. 1987 års Gotland Runt var det första som jag deltog i. Det är 27 år sedan. En hel del har hänt sedan dess. Tävlingen ser lite annorlunda ut. Båtarna är lite annorlunda, och färre. Banan är kortare, och starten sker i Stockholm i stället för Sandhamn. Var det bättre förr?

Jag roade mig med att knappa in -87 års resultatlista på nätet, och så har jag förståss fyllt på med segelnummer och båtarnas längd för att kunna räkna ut genomsnittslängden.

Här finns resultatlistan >>>

Det finns faktist en hel del båtar som seglade 1987 och som är anmälda i år, 2014. Dock inte så många med samma ägare.

X-3/4-ton Early Bird var en framgångsrik båt.

Fast Food Sally seglade då och är nu mera känd som IT Advisor. Hurrycane finns med i år. Jeanneau 38 Sherin. Brise 34 Notre Dame seglade 1987 och deltar även i år, med samma ägare. Kracer 40 Krackemut är väl samma Kracer 40 som deltar i år men lite hottad. Diva 39 Silverfågel….och några ytterligare.

I IOR V-VI deltog en Banner 1/2-ton vid namn Ronja Rövardotter. Den seglades av Tom Pietelä som ju för övrigt är slalomåkaren Maria Pietelä Holmners pappa.

Lite fakta: 426 båtar startade det året.  I år är det just nu 240 anmälda. Genomsnittslängden var ungefär 10,67 meter mot knappt 12 meter i år.  Bland båttyperna hade Ballad 19 deltagare och Scampi 18. i år finns en Scampi med på startlistan. Scanmar 33 var 16 deltagare, Linjett 32 12 och Diva 39 9 liksom X-102.

När det gäller utländskt deltagande så var det 65 finska båtar med på banan. I år är det knappt 20.

2009 skrev jag detta inlägg om vår segling GR 1987 >>>

När jag får tid kommer jag att ge mig på andra GR-resultat som inte finns på nätet.

Nu är det tio dagar kvar till årets race och förberedelserna pågår för fullt runt om i landet.

• ÅFOR | 241 anmälda

$
0
0

Anmälan till årets ÅF Offshore Race (ÅFOR), och Inshore Race (ÅFIR) är nu bommad och några fler anmälningar blir det inte. På årets anmälningslista finns, om jag räknar rätt, 241 deltagande båtar till ÅFOR. Sju färre än förra året.

2014 2013
Antal % Antal %
Anmälda: 241 248
ORCi 55 22,82 50 20,16
SRS 145 60,17 150 60,48
SRS doublehanded 28 11,62 36 14,52
SRS Classic 13 5,39 12 4,84

I min statistik ovan så kan det ses att fördelningen är ganska lika mot förra året. Det är double handed-seglarna som tappat ett antal deltagare.

Till årets Inshore Race är det 73 båtar anmälda och totalt ÅFOR+ÅFIR är det 289. Några båtar kör ju båda racen, 25 stycken tror jag det är.

Som vanligt har jag en del statistik att komma med. Här >>> har jag mitt google-dokument med alla anmälda med uppdaterade mättal och lite statistik. Jag har även gjort en klassindelning, men den är mycket preliminär då jag ju inte har en aning om hur KSSS tänkt dela klasserna i år. De enda klasser som stämmer är väl Classic och den stora ORCi-klassen där det i inbjudan finns angivet ”Big boat class”.

Statistik och mättal försöker jag uppdatera när jag har tid. Och förhoppningsvis publicerar KSSS startlistor vilken dag som helst. Då uppdaterar jag mina listor och så blir det genomgångar av de olika klasserna här på bloggen.

ÅFOR >>>

• På g vecka 2014-26

$
0
0

g23-29 juni: I veckan dyker flera stora händelser upp i kalendern. Först och främst startar ÅF Offshore Race på söndag, och dagen innan seglas ÅF Inshore Race.
JSM, jolleseglarnas stora evenemang börjar i veckan och hålls i år på Lidingö, Bosön.
På Västkusten seglas sveriges största shorthanded-segling Bohusracet.

Till helgen seglas även SM för CB 66, platsen är Tanumstrand.

Utanför Sveriges Gränser har Kieler Woche börjat. Både VM för X-35 och X-41 pågår, och i slutet på veckan kör Extreme Sailing Series Act 4 i gång i St. Petersburg.

Den 28 juni börjar VM för J/80 i Barcelona, Spanien.

• ÅFOR | SRS Classic

$
0
0

Så var det dags för den årliga uppvärmningen inför årets Offshore Race. Som vanligt ska jag gå igenom alla klasser och försöka hitta favoriter till segrarna, en inte helt lätt uppgift med så stora och breda klasser som i denna tävling. Det är också svårare att få tipsen att slå in när jag skriver långt i förväg. Vädret spelar ju ibland en stor roll i hur resultatlistan ser ut. Just nu, när jag börjar skrivandet av detta inlägg ser det lite knepigt ut. Ganska olika vindprognoser hos olika prognosmakare.

Vagabonde och Itaka i kamp vid Tullgarn, Trosa.

Den första klass som hamnar under förstoringsglaset är Classic, eller ”Antikrundan” som vissa gillar att kalla den. Kravet för att få delta i denna klass är att båten är byggd före 1968, eller möjligen är en kopia eller replika av en båt byggd före detta årtal. Banan för denna klass är inte densamma som övriga deltagare seglar, utan Classic-båtarna seglar till Visby tur och retur.

Det är 12 båtar anmälda i Classic. Eller 13? Ryska Onega är i skrivande stund placerad i SRS, och kanske har de tänkt att köra riktiga racet. Men de stog med i Classic på anmälningslistan, och båten är byggd 1965 och därmed kvalificerad för Classic. Skulle den dyka upp i den här klassen så tror jag att den tillhör favoriterna. Den har gått bra på de race som de tidigare kört här i Sverige och 2013 vann Onega Baltic Classic Master Cup. Besättningen är ett gäng unga studenter från St. Petersburg.

Jag tycker för övrigt det är ganska knepigt att hitta enstaka favoriter i Classic-klassen. Det skulle vara enklare här att skriva vem som inte vinner.
En tidigare favorit saknas också, Refanut som i år väljer att segla det ”riktiga” racet runt Gotland. Då får i stället båten Regina med Jakob Wallenberg försvara Wallenbergs färger på ”antikrundan”.  Regina brukar ju år efter år placera sig i toppen, men någon seger har det inte blivit ännu. Varför inte i år?

Även Ballad med Christer Salén är ofta med i toppen. Båten är dock tung, 34 ton, vilket är klart tyngst av alla i klassen. Det krävs bra vind för att Ballad ska hänga med och utmana om segern.

Förra årets segrare Anitra med Henrik Kahm kan man ju inte räkna bort. Det blev också trea 2009. Ombord seglar bland annat Johan Qviberg och jag tror Anitra är en god aspirant på tätplatserna.

Skärgårdskryssarna, Britt-Marie, Gerdny och Beatrice Aurore kan säkert också vara med och tampas om pallplatserna, men de vill säkert gärna ha lättare vindar än de andra, och framför allt mindre vågor. Det är möjligt att de nu kan gynnas lite av att resultatet i år beräknas på hela racet och inte som tidigare då skärgårdsdelen bara ingick med 10% av resultatet. 95:an Britt-Marie borde då vara den hetaste av dessa skönheter.

Ska jag välja tre favoriter så blir det: Onega – Regina – Anitra, med lite reservation då för Onega som kanske inte deltar i denna klass.

Viewing all 191 articles
Browse latest View live